Så många akuta platser finns för ukrainska flyktingar i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Halland har skakat fram 2 026 sovplatser som omedelbart kan användas av ukrainska flyktingar. Det visar den lägesrapport som länsstyrelsen begärt in på uppdrag av Migrationsverket.

– Vi har inventerat de möjliga akuta platser som vi kan bidra med om Migrationsverkets boenden inte skulle räcka till, säger Lotta Edin kommunikationsdirektör på Halmstads kommun.

Antalet platser som Hallands olika kommuner kan erbjuda,  skiljer sig. I Halmstad står 1 130 sängar redo och i Varberg finns i nuläget inga alls. Varbergs kommun uppger däremot att de har plats för 47 personer men är i behov av möbler och sängar.

Majoriteten av kommunerna meddelar att de har möjlighet att erbjuda fler sovplatser framöver.

Halland och kriget i Ukraina

Migrationsverket räknar med att det kan komma mellan 27 000 och 212 000 flyktingar till Sverige från Ukraina fram till halvårsskiftet, till följd av kriget.

Halmstads kommun har främst förberett sängplatser i idrottshallar. Till en början handlar det om Söndrums idrottshall, Kombihallens andra våning och Stenstorpshallen.

Starta klippet för att se kommunikationsdirektör Lotta Edin berätta mer om hur Halmstad arbetar med akutplatser och vad det får för effekter.

Sovplatser i Halland som kan tas i anspråk omgående

Halmstad 1 130 st

Hylte 30 st

Kungsbacka 232 st (+75 som inte kan tas i anspråk omedelbart)

Varberg har plats för 47 personer ( men är i behov av möbler och sängar)

Falkenberg 24 st ( +30 tillgängliga inom kort)

Laholm 610 st (+115 som inte kan tas i anspråk omedelbart)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet