Västernorrlands kommuner rankas lågt i Norrland vad gäller tillväxtmöjlighete Foto: SVT

Västernorrlands kommuner rankas lågt i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Norrländska tankesmedjan Framtidstanken har utvecklat en rankningsmetod för att belysa tillväxt- och utvecklingsmöjligheter i Norrland. Den kallas Norrank och presenterar de tio högst rankade kommunerna i Norrland. Luleå kom på första plats, Sundsvall först på nionde.

Ideella tankesmedjan Framtidstanken har tagit fram Norrank för att belysa tillväxt och utvecklingsmöjligheter i Norrlands 54 kommuner. Det blir alltså en bredare genomlysning än Svenskt Näringslivs årliga rankning där man enbart tittar på företagsklimatet.

Föreningen Framtidstankens Jerker Sjödin presenterade den nya Norrlandsrankingen. Foto: Barbro Sellin/SVT

– Vi tittar på tillvaron genom fjorton filter. Det är inte bara näringslivsfrågor, förklarar Jerker Sjödin, Framtidstanken.

I Norrank synar man också mjuka frågor som utbildning, skola, livskvalitet och jämställdhet.

Örnsköldsvik en besvikelse

Medan Jämtland har tre kommuner bland de tio högst rankade, har Västernorrland bara en; Sundsvall, som ligger på nionde plats.

– Sundsvall kan absolut öka farten på flera områden. Det finns inga direkta topplaceringar för Sundsvall idag, säger Jerker Sjödin.

Ännu dystrare är det för Sollefteå och Kramfors.

– Sollefteå har mer att brottas med än att jubla över, konstaterar Sjödin.

Enligt honom var Örnsköldsvik en besvikelse i undersökningen. Kommunen har inga snygga jämställdhetssiffror. Kvinnorna tjänar nästan en fjärdedel mindre än sina manliga kollegor.

Se hela rankningen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.