Alby har redan idag en stor industrianläggning, kloratfabriken som drivs av företaget Nouryon.

Storsatsning i Ånge – Vätgasanläggning planeras i Alby

Uppdaterad
Publicerad

Företaget RES Renewable Norden har idag tisdag, tecknat avsiktsförklaring med Ånge kommun för att bygga en vätgasanlägging i Alby.

– Ånge kommun har hittills gjort och fortsätter göra stora framsteg mot sitt mål att bli en hub för grön energi, säger Magnus Igel, utvecklingschef på RES.

Målet är att vätgasanläggningen ska stå klar till 2024/2025.

Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande är nöjd.

– Mina tre prioriteringar är; jobb, jobb och jobb och det är den gröna omställningen som är en av de största möjliggörarna för vår kommuns arbete framåt, säger han.

Frågan om antalet arbetstillfällen kom självklart upp under presskonferensen och svaret fick de flesta att tappa andan.

– Det är svårt att säga men från 50 i den inledande fasen till 300 eller fler, säger Magnus Igel, utvecklingschef RES.

Två faser

Enligt Sigrid Nord, projektledare RES, delas projektet in i två faser den första fasen klarar sig med tillgänglig elanslutning och kan tas i bruk 2024/2025, för den andra fasen, en ännu större anläggning, krävs en ny nätanslutning till stamnätstationen Tovåsen, den kan stå klar 2026/2027.

Bygg och projekteringsarbetet börjar under 2023. Hur stor investeringen är kan företaget inte svara på ännu, men det kommer att röra sig om hundratals miljoner, enligt Magnus Igel.

Han beskriver Alby som en perfekt plats för företagets verksamhet; god tillgång på elenergi, gott om processvatten, stora ytor, närhet till järnväg, tillstånd för farliga transporter finns på plats är några fördelar han nämner.

Nu går kommunen vidare för att få detaljplanen på plats.

Vätgasanläggningen ska i första hand erbjuda vätgas till industrin.

Fakta: Vätgas

Vätgas kan tillverkas genom elektrolys, med hjälp av el delar man vattenmolekyler till syrgas och vätgas. Om elen kommer från förnybara källor som vatten- sol- och vindkraft kallas det grön vätgas. Vätgas fungerar både som bränsle men även som energibärare. Vätgas som tillverkas till exempel av vindkraft blåsiga dagar kan användas för att lagra energi för att användas när behoven är stora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.