Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschefen vill rätta till brister i vården: ”Vi måste göra vårt yttersta för att det inte ska hända igen”

Behandling dröjde för Emelie i Timrå – verksamhetschefen: ”Fruktansvärt beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att vården lär sig och att patienten får upprättelse. Det menar Dan Näslund, verksamhetschef på region Västernorrland.

– Vi är en lärande organisation och vi vill göra rätt, så det är fruktansvärt beklagligt, säger han om Emelie Lindeberg som anmälde primärvården i Sundsvall efter lång väntan på diagnos.

Han kan inte svara på vad som gått snett i fallet med Emelie Lindeberg i Timrå som fick vänta på rätt hjälp hos sin hälsocentral i Sundsvall, trots svåra magbesvär under 2018.

Men generellt är det stor brist på allmänläkare i primärvården.

– Det är klart att det generellt är viktigt med kontinuitet. Idag har vi bra kontinuitet på hyrpersonalen på Hälsocentralen centrum. Hur det var 2018 vet jag inte exakt.

Brist på personal

I region Västernorrland är nästan hälften, 48 procent, av specialistläkartjänsterna i primärvården vakanta och man är beroenda av hyrläkare. Bara 49 av 93,5 tjänster innehas av tillsvidareanställd läkare.

– Det är den högsta medicinska kompetensen som vi har ett stort behov av, men det börjar också bli brist på sjuksköterskor och distriktssköterskor.

Uppmanar patienter att höra av sig

Han välkomnar att patienter som är missnöjda hör av sig till regionen på något sätt.

– Man kan som patient begära att det ska skrivas en avvikelse och vi som vårdgivare ska också skriva avvikelser om vi ser att det är saker som blivit fel.

I klippet berättar han mer om hur fel i vården hanteras och att patienter kan få ersättning.

Alla regioner har tecknat patientförsäkring hos Löf (regionernas ömsesidiga försäkringsbolag).

Den som drabbas av en skada i samband med hälso- sjuk eller tandvård kan ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Som patient inom regionfinansierad vård är man automatiskt försäkrad hos löf.

I fjol fick bolaget in ca 18 700 anmälningar och av dem ersattes drygt 40 procent.

källa: löf.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet