Veteranen lämnar partiets maktcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Elvy Söderström (S), före detta kommunalråd i Örnsköldsvik, har suttit längst av alla i det mäktiga verkställande utskottet. Efter 20 år lämnar hon nu sin tunga post inom socialdemokratin.

– Det är klart att det kommer att bli tomt, jag kommer att sakna människorna, men jag känner mig så trygg med alla som nu tar över, säger Elvy Söderström från partiets kongress i Göteborg.

SVT: Vad är ditt starkaste minne från de här åren?

– Jag bär med mig både det som gör mig ledsen, när Anna Lind inte längre fanns med och jag skulle ersätta henne som ordinarie – det var tungt, men jag har också många glädjefyllda minnen. Att jag fick sitta ordförande när Stefan skulle väljas som partiledare, det går nästan inte att beskriva.

”Medlem i supporterklubben”

SVT: Hur ska du fortsätta att spela en roll för Socialdemokraterna?

– Jag kommer att vara en viktig medlem i supporterklubben, men jag har också sagt att jag finns till förfogande som mentor eller vad det nu kan vara, säger Elvy Söderström, som har sitt lokala engagemang kvar: ledamot i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik och i regionfullmäktige i Västernorrland där hon är ordförande i presidiet.

Byte i S-toppen

Västernorrland kommer dock att vara representerat i det verkställande utskottet. I går valde kongressen in Bodil Hansson (S), vice ordförande i Socialdemokraternas partidistrikt i Västernorrland, som ersättare.

SVT: Hur ska du leva upp till Elvys arv?

– Jag brukar säga så här: det finns bara en Elvy. Min ambition är inte att på något sätt försöka efterlikna henne, utan jag tror det är väldigt viktigt att jag hittar min egen profil och försöker driva de frågor jag känner stort engagemang för, säger Bodil Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer