Kommunal: ”Vi har en ny grupp fattiga i Sverige”

Publicerad

Kommunals huvudskyddsombud inom vård- och omsorgssektionen i Sundsvall slår nu larm om ett växande problem där enskilda far illa.

– Jag har medlemmar som levt på arv. De är nollade på SGI:n på Försäkringskassan. Jag ser de som lever på anhöriga, de som har fått flytta som inte kan behålla bostaden, säger huvudskyddsombudet Carina Melander på Kommunal i Sundsvall.

Och statistik visar att allt fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning. Även om Försäkringskassan menar att de blivit bättre på att fatta rätt beslut finns kritik mot att enskilda hamnar i kläm i dagens system.  

– Vi har en ny grupp fattiga i Sverige och det är sjukskrivna som har tappat allting. 

Tvärnit för ny sysselsättning

Hon sitter ofta med som arbetstagarrepresentant vid rehabiliteringsutredningar i Sundsvalls kommun. De senaste två åren har hon haft mellan fem och tio fall där hon anser att arbetsgivaren kunde ha gjort mer för att hitta alternativa sysselsättningar för den anställde.

– Tyvärr så samarbetar inte förvaltningarna över gränserna. Man skulle kanske behöva helt andra arbetsuppgifter, men det är tvärnit, menar Carina Melander.

HR-direktören svarar

HR-direktören i Sundsvalls kommun säger att man följer rehabiliteringslagstiftningen och att målet alltid är att personen i fråga ska komma tillbaka i arbete.

– Men om det inte finns ett arbete i kommunen som medarbetaren kan utföra då är det övriga arbetsmarknaden som gäller, säger Karin Rystedt.

Men Kommunal menar att ni skulle kunna göra mer, vad säger du om det?

– Vi kan inte säga att vi är bra på det eller dåliga. Vi har ambitionen att vi ska göra det på ett bra sätt. I en sådan här stor organisation med 8000 medarbetare så kanske inte varje enskilt fall hanteras precis som man skulle önska, säger HR-direktören.

Saknar helhetssyn

Carina Melander på Kommunal ser att medlemmar riskerar arbetslöshet och pekar på ett glapp i samarbetet mellan Försäkringskassan, arbetsgivaren och Arbetsförmedlingen när det gäller heltidssjukskrivna medlemmar.

– Läkaren har sagt att man ska vara sjukskriven heltid, men du får ingen sjukpenning. Arbetsgivaren hittar inga nya arbetsuppgifter åt mig. Men jag vet ju inte vad jag klarar av eller inte. Det här tycker jag är så skrämmande, men så här ser det nog ut i hela Sverige. 

SGI- sjukpenninggrundande inkomst

Visa

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Det är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan och som ligger till grund för hur mycket pengar du kan få, om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig. Om du inte har en SGI kan du bli utan ersättning eller få mindre pengar. Därför är det viktigt att du har koll på din SGI och vet hur du kan påverka den.

källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer