Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anslagstavlan mitt i byn – Mjällom kämpar mot klockan. Sedan 1970 har befolkningen minskat med 67 procent. Foto: Pierre Ragnehag, SVT

”Vi kan inte vänta på vare sig staten eller kommunen” – Mjällom stretar emot

Publicerad

Fortsätter det som statistiken visar, ja då är det tomt och stängt i Mjällom om, ja, runt 25 år. Det visar en sammanställning som bygger på SCB-siffror sedan 1970, och det är i toppen av tappen som Mjällom hamnar. Men under ytan stretas det emot.

Redan idag är Mjällom i Kramfors kommun farligt nära att inte längre få kallas tätort. En gång fanns flera sko-fabriker och ett myller av folk, och fortfarande finns det större arbetsgivare på orten, men befolkningstalet har stadigt sjunkit genom åren.

Ideellt arbete och samverkan

Men det finns krafter som gör vad de kan för motbevisa statistikens dystra prognos. Idag samarbetar klubbar, byaföreningar och den ekonomiska föreningen Servicepunkten gemensamt med företagen, regionen och kommunen.

Tog över butiken

2012 lades butiken i Mjällom ned, men bara ett år senare tog en lokal ekonomisk förening över den nedlagda lokalerna.

Hör intervjun med Rigmor Sunnerberg, ordförande i Servicepunkten, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer