– Det är 76 lägenheter och hur många det blir som kommer att bo här beror på hur många Migrationsverket kommer att förlägga här, säger Fred Nilsson (S), kommunalråd i Härnösand.
Han är personligen påtagligt nöjd med att kommunstyrelsen igår tog ännu ett steg närmare ett asylboende i det gamla sjukhemmet vid före detta sjukhuset, som nu går under namnet Soludden.
Nästa steg tas i kommunfullmäktige på måndag. Ett tiotal personer arbetar redan i byggnaden, redo att ta emot de första asylsökande som beräknas komma första veckan i november.
– Det förslag som nu finns måste antas av kommunfullmäktige och av Migrationsverket, men vi tror att det kommer att lösa sig under veckan som kommer, säger Fred Nilsson.
Enligt Mirsad Slavotic, kommunikatör på Migrationsverket, pågick dialogen mellan parterna så sent som tidigare i veckan, men nu finns alltså ett avtalsförslag.
Migrationsverket vill dock avvakta med att kommentera tills dess att det finns ett färdigt avtal.
Mest omfattande mottagandet
Moderaterna i kommunstyrelsen yrkade också avslag på grund om det som de anser är ”ett mycket bristfälligt beslutsunderlag”. Sverigedemokraternas ledamot avstod från att rösta.
Det var för tio månader sedan som Härnösands kommunfullmäktige tog beslut i frågan första gången.
Tanken då var att stärka mottagandet för asylsökande och nyanlända i Härnösand, genom att inrätta ett tillfälligt asylboende (ABT) i det gamla sjukhemmet.
När beslutet togs var flyktingmottagandet i Sverige det mest omfattande sedan andra världskriget. Förändringen i den svenska flykting- och invandringspolitiken har sedan dess lett till en kraftig minskning. I slutet av september i år hade drygt 22 000 personer sökt asyl i Sverige, vilket kan jämföras med de närmare 16 3000 personer som sökte asyl under 2015.
Därför kan det verka motsägelsefullt att Migrationsverket samtidigt öppnar ett nytt asylboende i Härnösand, när ett stort antal tillfälliga asylboenden stängs runt om i landet, varav fyra i Västernorrland (Åstön, Docksta, Bredbyn och Gålsjöbruk).
– Det är dyra kontrakt, som ska avvecklas när behovet minskar. Samtidigt har vi, som det ser ut idag, 14 000 människor som bor i våra boenden och som har uppehållstillstånd, vilket innebär att de egentligen borde placeras ute i kommunerna, säger Mirsad Slavotic.
Besiktning samma dag
För Härnösands del betyder det att det planerade asylboendet alltså inte blir tillfälligt, utan ett mer bestående boende för asylsökande.
– Det betyder att vi själva förfogar över hyreskontraktet och vi har vi egen personal där. De som bor där behöver inte heller drabbas av att plötsligt stå inför att de måste flytta, som i ett tillfälligt boende, säger Mirsad Slavotic.
Emil Soleymanpur på Caspien Fastigheter AB, som äger fastigheten med de 76 lägeneheterna, konstaterar att boendet i stort sett är klart för inflyttning. Besiktningen är inbokad till på måndag, samma dag som beslutet tas i kommunfullmäktige.
– Det enda som återstår är lite eldragning och byggstädning, säger han.
Företaget har, enligt uppgift, lagt ned cirka 20 miljoner kronor på renoveringen.
SVT Västernorrland besökte lokalerna under fredagen. Lägenheterna är enkla, med badrum, kök och ett rum utrustat med våningssängar och plats för sammanlagt sex personer.
Det finns också ett lekrum för barnen och gemensamhetsutrymmen.
– Nästan alla i Sverige pratar om kvaliteten i mottagandet och att samverkan kring det här måste vara annorlunda. Det här bygger faktiskt på ett initiativ från Migrationsverket om att ha en dialog i direkt samverkan med en kommun och arbetsförmedlingen, för att göra det rätt från första början, säger Fred Nilsson.
Nu saknas bara de asylsökande på Soludden.