Lena Asplund, moderaternas kandidat till posten som regionråd. Förhandlingar ska nu föras mellan vårdalliansen och de övriga partierna om ett styre i Region Västernorrland.

”Vi vill inte skjuta upp Sollefteåfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Lena Asplund överraskas av signalerna om stöd från Socialdemokraterna. Och när det gäller frågan om entreprenad för Sollefteå tänker hon inte backa.

Socialdemokraterna har ju kastat in handduken och överlåter nu till de övriga partierna i regionfullmäktige att försöka lösa frågan om vilka som ska styra i regionen de närmaste åren.

Konfilktnivån har varit för hög de senaste åren menade Bodil Hansson, distriktsordförande för socialdemokraterna i Västernorrland, och sträckte ut en hand till sina politiska motståndare.

Erbjudande till alliansen

I en intervju med SVT skickade hon ut två tydliga signaler till moderaterna som nu får överta stafettpinnen. Dels kan S tänka sig att acceptera en budget från alliansen, det vill säga att INTE rösta emot förslaget, och dels ett tanke om att lägga hela frågan om entreprenad för Sollefteå sjukhus på is, att skjuta upp den. 

Frågan om framtiden för Sollefteå sjukhus är den stora stötestenen som hindrat partierna att komma överens.

Åsikterna går isär vänsterpartiet kräver exempelvis att BB och akutkirurgi öppnas igen, en drift ska dessutom ske i offentlig regi, anser V.

Entreprenad, en privat lösning, tänker man inte gå med på.

Vill inte skjuta upp Sollefteåbeslut

Det är ett svårsmält budskap för partierna i vårdallisansen som nu ska försöka sy ihop en lösning med de övriga partierna.

Lena Asplund, moderaternas kandidat till posten som regionråd håller med om det varit alldeles för mycket av konflikter inom de senaste årens men avvisar bestämt tanken på att skjuta upp frågan om Sollefteå, att ”parkera den”.

– Inte i dagsläget, det ju finns ingen anledning för oss att lägga frågor på is bara för socialdemokraterna inte vill ha med dem att göra. Tanken är ju att det är vi som nu kommer att styra politiken, säger hon.

Nyhet för moderaterna

Lena Asplund väljer att hålla sig avvaktande till det socialdemokratiska utspelet.  Erbjudandet kommer uppenbarligen som en överraskning för henne:

– Jag kan inte spekulera om det här och nu, säger hon, det är inget erbjudande vi har fått från S ännu.

Samtidigt ser Asplund till att hålla dörren lite på glänt:

– Jag vet att det finns en ärligt vilja från socialdemokraterna att samverka.

SVT; När börjar ni samtalen om styret i regionen?

– Det får ni se sedan, jag tänker inte berätta när vi sätter oss ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.