Cecilia Blomqvist, jurist vid Konsumenternas Bank- och Finansbyrå.

Vilka rättigheter har du när du lurats?

Uppdaterad
Publicerad

Vilka rättigheter har man har som konsument när man blir utsatt för ett bankbedrägeri, och vilket ansvar tar banken? Det finns ett vägledande beslut från Allmänna reklamationsnämnden.

Efter att ha granskat sex olika fall av bedrägerier slog Allmänna reklamationsnämnden, ARN, i somras fast att banken kan bli ersättningsskyldig vid bank-id-bluffar, även om kunden varit oaktsam.

– Det är inte så att man automatiskt blir betalningsansvarig när man blir utsatt för ett bedrägeri. Banken måste kunna visa att du varit i alla fall grovt oaktsam för att du själv ska bli betalningsansvarig i någon del, säger Cecilia Blomqvist vid Konsumenternas Bank- och Finansbyrå.

Måste ha varit likgiltig

Om kontohavaren själv lämnat uppgifter, men inte förstått att det rör sig om ett bedrägeri, ansvarar man upp till 12 000 kronor. Utom i de fall som är särskilt klandervärda. Med det menas om man har varit oaktsam, och även likgiltig inför risken. Då får kontohavaren stå för hela förlusten.

Handlar om att förstå

I fallet med den 82-åriga kvinnan i Sundsvall som lurats på 250 000 kronor ansåg Nordea att hon agerat klandervärt när hon lämnade ut bankuppgifter för att acceptera det som hon trodde var ett telefonavtal.

– Det är det som man i den juridiska prövningen får titta på. Vad hade hon för möjlighet att förstå vad som hänt, var det en utsatt situation, var det pressat för henne och kunde hon förstå att den här inloggningen som hon gjorde fick det här följderna.

– Jag tror att de flesta, som varit utsatt för den här typen av bedrägerier, naturligtvis inte kan anses ha varit likgiltiga inför risken att bli av med alla sina pengar, säger Cecilia Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.