Vill dra E4 genom berget

Uppdaterad
Publicerad

Luften i centrala Örnsköldsvik förorenas kraftigt av trafiken på E4. Lösningen på problemet kan vara en tunnel. Avgifter för bilarna kan krävas för finansieringen.

Uppemot 22000 fordon passerar E4:an genom centrala Örnsköldsvik varje dygn och är upphov till bland annat buller och luftföroreningar. Trafikverket och Örnsköldsviks kommun har därför under flera år jobbat för en lösning på problemet. För fyra år sedan gjordes en förstudie med flera förbättringar.

Nu har alternativen bantats ner till en planläggningsbeskrivning och kvar återstår endast en tänkbar lösning.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

– Det lämpligaste förslaget är en tunnel genom Åsberget för att åtgärda problemen. Nu har vi två korridorer kvar som vi tittar på. Förstudien som gjordes tidigare var bredare med fler alternativ, säger Kerstin Holmberg, Trafikverkets projektledare.

Hoppas på stöd

Nu hoppas man att den nya planläggningsbeskrivningen ska öka chansen att bli ett prioriterat projekt när den nationella transportplanen revideras nästa år.

– Vi tävlar med många andra projekt. Både vägar och järnvägar. då är det bara att kunna tydliggöra sträckningar och kalkyler för att kunna ha en chans att få med det här projektet i den nationella planen, säger Clas Edblom, infrastrukturstrateg på Örnsköldsviks kommun.

Avgifter ett alternativ

Men ett tunnelbygge är en dyr investering och nyttan av den måste ställas i proportion till kostnaden. En viss lönsamhet krävs ofta för att infrastrukturprojekt ska tas med i transportplanen.

– Det finns ju andra sätt att finansiera så här stora infrastrukturprojekt. Ett exempel är Sundsvallsprojektet som finansieras med avgifter, säger Kerstin Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

Mer i ämnet