Skiss på hur en skyskrapa på Stora Torget skulle kunna se ut. Foto: Nybergs

Vill flytta skyskrapan i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och vetenskapsjournalisten Nils-Johan Tjärnlund ger sig nu in i debatten om en tilltänkt skyskrapa i centrala Sundsvall.

Placera den tilltänkta skyskrapan i Sundsvall vid nuvarande bussterminalen Navet i stället för på Stora torget. Den uppmaningen kommer nu från Nils-Johan Tjärnlund som tidigare också engagerat sig i frågan om Petersvik i Sundsvall.

I ett öppet brev till politikerna i kommunfullmäktige redogör han för fördelarna med sitt eget förslag.

Skyskrapa i Sundsvall

Skybar och IKEA

”Ett fondmotiv i Esplanaden. Högst upp en skybar och i bottenplanen en deli i bästa New York-stil”

Han föreslår också att parkeringsytan på Fisktorget intill ska utvecklas med bostäder och kommersiella ytor. ”Varför inte blanda in IKEA city?”, frågar han.

”Främmande fågel”

I skrivelsen påpekar Nils-Johan Tjärnlund att förslaget om en skyskrapa på Torget är djärvt men att man valt stadskärnans allra känsligaste plats. Tjärnlund menar att skyskrapan blir en ”vilt främmande fågel i den historiska miljön”, och vill alltså att byggnaden byggs på annat ställe än på Torget.

”Är det värt priset att bygga just där och blåsa upp till en ny infekterad strid bland Sundsvallsborna?”, frågar han retoriskt.

Nytt kommunhus

I skrivelsen för han också fram tanken på ett nytt kommunhus, ett demokratins hus, norr om Kulturmagasinet intill Selångersån.

Med förslaget skriver han, kan Stora Torget bevaras och utvecklas och rymma evenemang, restauranger och en ny scen för konserter och friluftstetaer.

Det var i april som företagaren Nicklas Nyberg och arkitekten Gert Wingårdh lanserade planerna på ett 110 meter högt torn på Stora torget i Sundsvall. Kommunens näringslivsbolag var med och arrangerade presentationen kring planerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyskrapa i Sundsvall

Mer i ämnet