Hör arrangören Maria Viklund om betydelsen av Pride i Kramfors Foto: Anna Beijron SVT

Vill skapa lokal träffpunkt för HBTQ – premiär för Pride i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har det ordnats regnbågspicknick och pridedagar på biblioteket, men i helgen går Kramfors vidare. Det är dags för Kramfors att arrangera sitt första pridetåg.

Idén väcktes när planerna på stadsfesten Kramforskarnevalen tog form. Maria Viklund ställde frågan i sociala medier om det inte var dags att Kramfors får sitt eget pridetåg.

Flera syften

Gensvaret blev stort och i helgen blir det både karneval och pridetåg.

– Pridetåget har två syften. Vi vill bjuda på en fest men vi vill också lyfta HBTQ-frågor i kommunen. Fortfarande är det svårt för många att vara öppna med sin läggning. Det finns en oroa att kanske bli avvisade av sina föräldrar eller att öppet hålla sin partner i handen. Vi vill skapa trygghet och gemenskap för alla, säger Maria Viklund.

Prideflaggan vajar på torget i Kramfors

Ett mål är att bygga en lokal community i Kramfors med regelbundna träffar, men också att knyta sig närmare RFSL Västernorrland.

Stort gensvar

Med Kramfors som sist ut bland kommunerna så arrangeras nu pridetåg i länets alla delar. Enda undantaget är Timrå som emellertid ansluter till pridetåget i Sundsvall som förra helgen lockade 3 000 deltagare.

Så många räknar man inte med att bli i Kramfors under lördagen. Maria Viklund räknar med stor uppslutning amn anser det ändå vara viktigast att pridetåget blir av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.