Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vill stoppa fiskodling

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun vill stoppa fiskodlingen i Nätrafjärden.

Örnsköldsviks kommun överklagar länsstyrelsens tillstånd till fiskodlingen och fiskslakteriet i Köpmanholmen till Mark och miljödomstolen. Kommunstyrelsen anser att fiskindustri inte är förenlig med Örnsköldsviks turistsatsning i skärgården.

– Vi har de senaste åren gjort stora satsningar i skärgåden och ser en stor möjlighet att skapa nya jobb inom besöksnäringen. Vi ser inte att fiskodlingen är förenlig med det, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

Har den starka opionen mot odlingarna spelat in?

– Absolut, är det också en faktor. Vi har sett och hört om lukt och andra oangelägenheter, men vårt främsta motiv är ändå satsningarna på en skärgård i världsklass.

Örnsköldsviks kommun vill att den befintliga fiskodlingen ska avvecklas senast 2017.

Hur stor är chansen att ni kan stoppa odlingen i det här skedet?

– Det är jag osäker på. Om vi inte klarar det, så har vi i vårt yttrande en begränsning i tillståndet i tid så att det omprövas igen, säger Glenn Nordlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer