Foto: SVT

Vindkraftbråket: Nordex begärs i konkurs ännu en gång

Uppdaterad
Publicerad

Den drygt två månader långa konflikten mellan två av de bolag som bygger vindkraftparken Hästkullen i Viksjö fortsätter. Nu har totalentreprenören begärts i konkurs – för andra gången.

Bråket mellan det tyska företaget Nordex, totalentreprenör för vindkraftparken Hästkullen i Viksjö, och en av deras kontrakterade huvudentreprenörer Active Works trappades upp ordentligt i början av december då Nordex begärdes i konkurs. Detta på grund av en skuld på drygt 84,4 miljoner kronor för åtta obetalda fakturor hävdade Active Works i sin konkursansökan till Uppsala tingsrätt.

”Nordex Sverige AB är varken insolventa och har inte heller några finansiella svårigheter över huvud taget”, blev svaret från Nordex som bestred samtliga fakturor.

Förhandlingar inleddes

Efter ett par veckor drog Active Works tillbaka sin konkursansökan. Företagets vd, Göran Solig, meddelade att Nordex krävt att den skulle återtas för att de skulle sätta sig i förhandlingar.

Förhandlingarna mellan parterna verkar dock inte ha slutat väl. Den konkursansökan som drogs tillbaka fredagen den 20 december lämnades in igen måndagen efter. Samma krav, obetalda fakturor på drygt 84,4 miljoner kronor.

Tydlig markering

Samtidigt meddelar Nordex att de underentreprenörer som väntat på sin betalning sedan oktober ska få sina pengar. Beskedet är också en tydlig markering mot Active Works. Nordex menar nämligen att man försökt att göra utbetalningarna genom Active works men det har inte varit möjligt på grund av den djupa konflikten bolagen emellan. Istället ska nu utbetalningarna ske direkt från Nordex till underentreprenörerna.

Uppgifter om ny entreprenör

Active Works har ett kontrakt med Nordex som motsvarar 80 procent av de mark- och vägbyggnationer som ska utföras i parken, det är deras underentreprenörer som hamnat i kläm. Det finns exempel på företag som väntar på uppåt 30 miljoner i maskin och personalkostnader, flera har lämnat Viksjö.

Samtidigt finns uppgifter om att Nordex kontaktat andra byggbolag som kan vara på väg till Hästkullen för att överta Active Works roll i projektet. Timothy Carpenter som är vd för Nordex Sverige har inte velat kommentera dessa uppgifter med mer än att ”målsättningen är helt enkelt att få projektet upp på spåret igen”.

Miljökonflikt

Roten till konflikten mellan de båda företagen är inte helt klar, men det tros vara en strid om vem som bär ansvaret för de miljöbrister som ledde till att byggarbetsplatsen stängdes av länsstyrelsen i början av oktober. Sedan dess har arbetet stått stilla i stora delar av vindkraftparken. I den frågan har bolagen i månader skyllt på varandra.

Ska stå klart om ett år

Projektet, med en budget på 5,5 miljarder, ägs av det tyska energibolaget RWE och den schweiziska storbanken Credit Suisse som bildat projektbolaget Nysäter Wind för att genomföra bygget. Frågan är hur stort tålamod finansiärerna och markägaren, SCA, har med de trätande parterna. Invigningen av de 114 vindkraftverken ska enligt planen ske 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet