Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Några internationella intressenter finns också” – hör fastighetsmäklaren Martin Sundström om visningen på Merlo slott. Foto: SVT

Visning på Merlo slott i Timrå – mäklaren: ”Det finns intressenter”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har visningarna av Merlo slott i Timrå dragit i gång.

Intressenterna kommer från länet, men även från fler platser i landet.

– Många har kopplingar hit, men jag har också fått samtal från Sollefteå och Umeå. Även några internationella intressenter finns också, säger Martin Sundström, fastighetsmäklare.

Slottet har under de senaste 70 åren använts som centralarkiv åt skogsbolaget SCA, men ska nu säljas, något SVT Västernorrland rapporterat om tidigare.

Nu har de första visningarna gjorts och intresset för slottet har spridit sig över landet, men även utomlands.

– Det är en blandning av företagare och privatpersoner. Vi har inte fått några bud än, många vill titta först. Vi förväntar oss inte bud förrän i november, säger Martin Sundström, fastighetsmäklare.

Oklart vad det blir på slottet

Vad de nya köparna kommer att göra med Merlo slott är fortfarande inte fastställt. En önskan från lokalbor är att parken fortfarande ska vara öppen för besökare.

– Parken har hittills varit öppen för allmänheten, men vad en ny köpare vill göra med det står skrivet i stjärnorna. Förhoppningsvis kommer det en verksamhet som gör den tillgänglig för besökare, säger Martin Sundström.

Vad kostar ett slott i Timrå? Hör fastighetsmäklaren i klippet ovan.

Merlo slotts historia

Merlo slott byggdes under åren 1883-1885 av den tyskfödde grosshandlaren och träpatronen Fredrik Bünsow.

Slottet påminner om en tysk riddarborg i minatyr och användes som sommarhus av familjen för att på 1920-talet bli tjänstebostad för direktörer i Skönvik AB och senare SCA. 

1951 började byggnaden användas som arkiv av SCA. Här finns en unik dokumentation av Norrlands industrihistoria, från järnbruksrörelsen i slutet av 1600-talet till i dag.

Arkivsamlingarna kommer från många enskilda bolag i norra Sverige som har haft verksamheter baserade på naturtillgångar som skog och vattenkraft.

Centralarkivet finns tillgängligt för forskare och flyttar nu till Bromma.

Det brukar hållas visningar för allmänheten på slottet men under 2022 hålls inga visningar. Besökare är välkomna till parken på egen hand.

Källa: SCA 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.