• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Vårdcentralen Voon stängs på fredag

Uppdaterad
Publicerad

På fredag stänger Voons vårdcentral i Sollefteå, det bekräftar konkursförvaltaren idag för SVT. Den konkursade vårdcentralens 8 000 patienter ska flyttas till andra vårdcentraler – vissa kommer att få finna sig i att placeras i Kramfors eller i jämtländska Ragunda

Fredagen den 16:e är är sista dagen det är öppet på vårdcentralen i Sollefteå. Efter arbetsdagens slut låser man dörren för att inte öppna mer. Det är konkursförvaltaren Magnus Lindblom som bekräftar stängningen för SVT.

Jakten på ett vårdföretag som är villigt att ta över har varit fruklöst.
Konkursförvaltaren har nu inget val – enligt lagen får han inte driva verksamheten med förlust.

Regionen har, som Hans Backlund (S), ordförande i primärvårdsnämnden uttrycker det, ”skjutit till en slant” för att klara driften,

Ingen vill ta över

Enligt Magnus Lindblom förs fortfarande diskussioner med intresserade vårdföretag, men någon överenskommelse har man inte lyckats nå.

– Vi har inte kommit kloss mot kloss, konstaterar han.

Nu måste frågan om vad som ska hända med patienter och personal lösas omgående.

Alla patienter listas om – vissa hamnar i Jämtland

Enligt regelverket ska samtliga patienter listas om och blir då Region Västernorrlands ansvar.

Hans Backlund (S) säger till SVT att patienterna kommer att flyttas till närmaste regiondrivna hälsocentralen.

För de flesta kommer det att bli Skärvsta Hälsocentral vid sjukhuset, men det finns också patienter som kommer listas om till Kramfors, Junsele, Ramsele, Ragunda i Jämtland.  Boendeort kommer att styra placeringen.

Personalen välkomna tillbaka – men inte alla

SVT: varför driver ni inte verksamheten vidare i Voons  befintliga lokaler?

– Vi är inte i behov av några lokaler utan klarar oss med de utrymmen vi har i Skärvsta, säger Hans Backlund, vi vill inte dra på regionen några extrakostnader i onödan.

– Däremot ser vi gärna att personalen väljer att återvända till oss, de är mer än välkomna, säger han men tillägger att man kanske inte kommer att behöva samtliga, men särskilt läkare och sjuksköterskor kommer att behövas, menar Hans Backlund (S).

Rör 8 000 patienter

Men rent praktiskt finns det svårigheter att lösa. Det här rör ju 8 000 patienter som varit listade hos Voon, och enligt Hans Backlund kommer det att kräva hel del praktiskt arbete från regionens sida.
 
Ingen patient ska dock behöva göra något på egen hand för byta vårdcentral, det ska ske automatiskt.

– Vi har gjort det här förr, situationen är inte helt ny, konstaterar han.  Det skedde exempelvis när Sensia lade ner sin verksamhet i Sundsvall och Hermelinen i Örnsköldsvik.

”Vi ska göra vad vi kan”

Däremot tror Hans Backlund att regionen kommer att behöva gå in med inhyrd personal i Sollefteå för att klara övergången – åtminstone till en början.

– Det är jättetråkigt att det blivit såhär, säger vice regionrådet Jan-Olof Häggström (S) till SVT. Voon har gjort ett gott försök i Sollefteå, och vi ska göra vad vi kan för att patienterna ska ha tillgång till en bra primärvård på måndag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet