Systemet med SMS-livräddning finns redan på flera andra håll. Samtidigt som Västmanland inför även Sörmland. Foto: arkiv

1200 livräddare redo att rycka ut

Publicerad

Drygt 1200 frivilliga livräddare står nu redo att rycka ut om en person i närheten drabbas av hjärtstopp. Den sista november införs systemet med så kallas SMS-livräddare i Västmanland.

– Syftet är att fler ska få HLR eller stöt av hjärtstartare i väntan på ambulans eller räddningstjänst, säger Lars-Erik Hedin, projektledare.

Sedan kampanjen i oktober har omkring 1000 personer, som alla genomgått utbildning i hjärt- lungräddning anmält sig.

Vi en app och ett meddelande i telefonen larmas de om en person inom 500 meter drabbas av misstänkt hjärtstopp. Appen guidar livräddaren till platsen, antingen direkt eller förbi närmsta hjärtstartare.

Samtidigt utgår larm till ambulans och vid behov till räddningstjänsten.

”Törs man lita på tekniken?”

Ett intensivt arbete med de tekniska lösningarna har pågått de senaste veckorna, framförallt så sjukvårdens larmcentrals och leverantörens ska vara kompatibla.

Törs man lite på att det här fungerar nudå?

– Ja. Vi provlarmade hela systemet förra veckan som i skarpt läge och det fungerade precis som det skulle.

Systemet som redan användas i Stockholm och Västra götalandsregionen och bland annat i Köpenhamn kommer sedan att utvärderas löpande.

– Det finns ett mål satt att innan 2019 är slut ska det finnas 2300 frivilliga sms-livräddare i länet, så vi är på god väg, säger Lars-Erik Hedin, projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.