Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Rignell, rättspsykiatriker, om hur länge 16-åringen kan låsas in på rättspsyk.

17-åringen som knivhögg två i Västerås kan låsas in längre än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

17-åringen som är åtalad för två fall av mordförsök i Västerås kan dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det är ytterst ovanligt att så unga får den påföljden, enligt Martin Riegnell, överläkare inom rättspsykiatri.

17-åringen som är misstänkt för att ha attackerat två män med kniv i Västerås kan dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det är en mycket ovanlig påföljd för en så ung person. Han var 16 år vid tillfället för brottet.

– Av de som har fått den påföljden rekommenderad är det ungefär en person om året som är under 18 år, och det borde vara en marginell del av dessa som är så unga som 16 år, säger Martin Riegnelll, överläkare inom rättspsykiatri.

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

För 17 åringen, som var 16 år vid dådet, kan påföljden innebära att han kommer att sitta inlåst längre än vad som hade blivit fallet om han dömts till ett vanligt inlåsningsstraff. Den rättspsykiatriska vården kan i det här fallet bara ändras eller avslutas av Förvaltningsdomstolen. De gör sin första bedömning efter 4 månader, och sedan en gång i halvåret. Men om sjukdomstillståndet inte förbättras, trots behandling, kan straffet i princip bli livstid.

– Men det är ovanligt att det blir så länge. Medianlängden för påföljden är sex år, säger Martin Riegnell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning

Om domstolen, sedan en rättspsykiatrisk undersökning genomförts, bedömer att en person lider av en allvarlig psykisk störning kan personen överlämnas till rättspsykiatrisk vård istället för att dömas till annan påföljd. Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan vårdbehovet avgör hur länge vården ska fortgå.

Om en person döms till rättspsykiatrisk vård kan den vara villkorad med särskild utskrivningsprövning. Det sker när den psykiska störningen hos personen anses innebära en risk för återfall i brott. Förvaltningsdomstolen beslutar om utskrivning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

Mer i ämnet