Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Fredrik Ingblad förklara varför han ville att 17-åringen skulle dömas till ungdomsvård. Foto: Hanna Eklund/Susanna Ahnlund SVT

17-åring döms för knivdåden i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Den pojke som har erkänt att han knivskar en rektor och en annan man på Engelbrektsplan i Västerås döms till rättspsykiatrisk vård för mordförsök. Under rättegången argumenterade kammaråklagare Fredrik Ingblad för att 17-åringen skulle dömas till ungdomsvård.

– Jag menade att tvångsvården skulle bli alltför kort i förhållande till vad han har gjort för gärning, säger Fredrik Ingblad som ännu inte bestämt sig för om han kommer att överklaga domen.

Det var den 21 juni i år som en 17-årig pojke knivskar två män i korsningen mellan Vasagatan och Biskopsgatan i Västerås. Kammaråklagare Fredrik Ingblad yrkade på två fall av mordförsök och tingsrätten har nu gått på hans linje.

Enligt två rättspsykiatriska undersökningar lider 17-åringen av en allvarlig psykisk störning.

Pojken överlämnas nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Anledningen till det är att den rättspsykiatriska undersökningen visade att pojken vid tillfället för dådet led av an psykisk störning, och att risken för att han ska återfalla i allvarligt våldsanvändande ansågs hög.

Var medveten om vad han gjorde

Tingsrätten konstaterar i domen att 17-åringens erkännande får mycket starkt stöd av bevisningen som åklagaren åberopade. Bland annat anser man att det är ställt utom rimligt tvivel att pojken har huggit eller rektorn minst elva gånger med kniv, och den andre mannen minst nio gånger.

Rätten anser det också utrett att pojken trots sin störning var fullt medveten om vad han gjorde, och att hans uppsåt varit att försökta ta livet av de båda männen.

Knivdådet som skakade Västerås – detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knivdådet i centrala Västerås Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

Mer i ämnet