kammaråklagare Fredrik Ingblad Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Åklagaren om vansinnesdådet i Västerås: ”17-åringen bör dömas för försök till mord”

Uppdaterad
Publicerad

Den sista rättegångsdagen i fallet med knivattackerna i Västerås inleddes på torsdagen. Åklagare Fredrik Ingblad var tydlig i sitt slutanförande:

– 17-åringen bör dömas för försök till mord utan förmildrande omständigheter.

På torsdagen avslutades rättegången mot den nu 17-åriga pojke som knivhögg två män i Västerås i juni i år. 17-åringen log mot vänner och familj som kom för att lyssna på rättegången och verkade vara lugn. Den misstänkte 17-åringen har under polisförhör och häktning erkänt att han försökte döda de två männen, då han trott att de var poliser. Han var drogpåverkad under brottstillfället.

Åklagare Fredrik Ingblad underströk kraftigt att båda attackerna var brutala:

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

– En man blev attackerad med kniv, helt överraskande och väldigt kraftfull. 11 hugg träffade, och med säkerhet ett antal hugg som inte träffade. Skadorna var helt livshotande, och han var oerhört nära att dö.

”Risk att tiden för vård är för kort”

Åklagare Fredrik Ingblad hade farhågor om att tiden för vård skulle kunna vara för kort om 17-åringen döms till rättspsykiatrisk vård. Något som försvarsadvokaten Lars Jähresten invände mot. Åklagaren menade dock att brotten borde ge sammanlagt sluten ungdomsvård i fyra år, alternativt rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Av det som framkommit så ser jag en klar risk att den tid som gärningsmannen kommer att tvångsvårdas kommer att vara kort. Om det finns synnerliga skäl så kan man döma till fängelse trots att en person begick en gärningen under en allvarlig psykisk störning, sa åklagaren.

Lider av allvarlig psykisk störning

Innan rättegången genomgick 17-åringen en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han lider av en allvarlig psykisk störning, även under brottstillfället. Bedömningen ifrågasattes och en ny gjordes av andra experter från Socialstyrelsens rättsliga råd som dömde likadant. Det gör att han inte kan dömas till fängelse. Gärningsmannen var vid tillfället för brottet 16 år gammal. Dom meddelas 27 september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

Mer i ämnet