Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Misstänkte 16-åringen inför rätta efter knivattackerna i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

16-åringen som misstänks för de oprovocerade knivattackerna på Engelbrektsplan i Västerås ställs under tisdagen inför rätta i Västmanlands tingsrätt.

– Eftersom det var en sådan hänsynslös gärning kan det innebära att han döms till rättspsykiatrisk vård, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till SVT.

Det var en morgon i mitten av juni som två män skadades, vara en allvarligt, efter att ha attackerats med kniv i centrala Västerås.

Den misstänkte 16-åringen har under polisförhör och vid häktning erkänt att han försökte döda de två männen, då han trott att de var poliser. Han var drogpåverkad under brottstillfället.

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

Kan inte få fängelse

Innan rättegången har 16-åringen genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han lider av en allvarlig psykisk störning, även under brottstillfället. Det gör att han inte kan dömas till fängelse.

Inför rättegången säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till SVT att eftersom den tidigare ostraffade 16-åringen begick ett sådant allvarligt brott, kan ett annat straff än sluten ungdomsvård bli aktuellt – rättspsykiatrisk vård.

I klippet summerar SVT:s reporter händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

Mer i ämnet