Våldsbrott i centrala Västerås – två svårt skadade

Uppdaterad
Publicerad

Två män har förts till sjukhus med svåra skador efter ett grovt våldsbrott i centrala Västerås på tisdagsmorgonen. En av de skadade är rektor på en gymnasieskola. Hans skador bedöms som livshotande.

En 16-årig pojke har anhållits misstänkt för mordförsök.

En person ska ha attackerat minst två män med ett vasst föremål i närheten av gallerian Igor och stadsbiblioteket i centrala Västerås vid 08.30-tiden på tisdagsmorgonen.

Enligt Region Västmanland har två män i 40-50-årsåldern kommit in till akuten i Västerås med svåra skador efter händelsen. För en av de skadade är situationen livshotande, och han opereras akut. För den andra mannen är läget stabilt.

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

Misstänkt gärningsman anhållen

En 16-årig pojke greps och är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Han ska enligt polisen ha gripits på platsen. Polisen misstänker inte att några fler gärningsmän har varit inblandade.

– Personen greps ganska omgående, någon minut efter att vi fick larmet, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisens regionledningscentral.

Motivet oklart

Polisen arbetar vidare med ett flertal olika utredningsåtgärder, bland annat vittnesförhör och dörrknackning i området. En teknisk undersökning pågår. Motivet för brottet är inte klarlagt, enligt polisen.

– Det kan inte uteslutas att det kan finnas en koppling mellan de här personerna, säger Magnus Jansson Klarin.

Rektor en av de skadade

En av de skadade, som har livshotande skador, är rektor på en gymnasieskola i Västerås. Det bekräftar Stefan Remne, som är verksamhetschef för gymnasieverksamheten i Västerås.

– Vi sitter i krismöte just nu. Polisen är knapphändig med uppgifter. I och med att dådet skedde på öppen gata, och inte i skolan så vet vi inte så mycket än, säger han. 

– Det är fruktansvärt, det är en av mina medarbetare, och vi håller på att avsluta inför sommaren nu så det går många tankar just nu, säger Stefan Remne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet vid Engelbrektsplan i Västerås

Mer i ämnet