Insatsledare Joanna Jonasson tror att man hade kunnat gripa ännu fler – om det hade funnits resurser. Foto: Polisen

Polisens tillslag: 16 sexköpare på fyra dagar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I en operation som inleddes med utbildning av polisens nationella människohandelsgrupp (NOA) har man scannat av sexsajter och spårat upp köparna i lägenheter och hotellrum Västerås.

Insatsen har pågått under en vecka och har resulterat i att man har anträffat kvinnor från Rumänien, Ryssland och Ukraina.

– Det här rör sig om kriminella nätverk. En ung kvinna  från Rumänien hamnar inte på ett hotellrum i centrala Västerås av egen maskin utan det här är organiserad brottslighet som ligger bakom, säger Simon Häggström, Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp (NOA).

Simon Häggström, Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp (NOA) Foto: Robert Gustavsson/SVT

LÄS MER: Nationell räd mot sexhandel – Västerås sticker ut

Regionskoordinator mot människohandel och prostitution Anna Runesson beskriver veckan som omtumlande och något av det värsta hon har sett hittills.

– Det känns väldigt märkligt att sitta på en bänk och titta på ett hotell och veta att det försiggår en massa saker på ett hotellrum, mitt på blanka dagen. Det har varit mellan hopp och förtvivlan, men också solskenshistorierna, där vi känner att vi hjälpte de här kvinnorna, säger hon.

Anna Runesson, regionskoordinator mot människohandel och prostitution. Foto: SVT

Två av kvinnorna som man kom i kontakt med valde att ta emot det stöd som de erbjöds och flytta in i ett skyddat boende.

”Västerås en luktrativ marknad”

Enligt Simon Häggström på NOA har människohandlarna flyttat fram sina positioner – och det är därför som man nu ser så många fall av misstänkta sexköp i Västerås, och inte bara i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Man kollar hela tiden efter nya marknader. Man vet att i storstäderna finns människohandelsgrupper som arbetar aktivt mot den här problematiken och att det alltså finns en upptäcktsrisk. Västerås blir då en lukrativ marknad så länge polisen väljer att inte göra sådana här insatser, säger Simon Häggström.

Har inte gripit ala

Bild från polisens spaningsmaterial Foto: Polisen

Trots att man under veckan har kunnat gripa flera personer misstänkta för sexköp tror insatsledare Joanna Jonasson att man hade kunnat gripa ännu fler – om det hade funnits resurser.

– Vi har inte gripit alla, om man säger så. Det här är något som försiggår under dygnets alla timmar. Även under kontorstid är det folk som köper sex på hotellen i Västerås, säger hon.

Joanna Jonasson, polisen i Västmanlands insatsledare. Foto: Robert Gustavsson/SVT

LÄS MER: Polisen nonchalerade tips om sexhandel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.