41-åriga kvinnan (täckt med grå tröja) har häktats misstänkt för mord och mordförsök i en sommarstuga i Arboga inleddes på fredagen i Västerås tingsrätt. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Paret häktas för sommarstugemordet

Uppdaterad
Publicerad

Både den 18-årige mannen och 41-åriga kvinnan häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök på det äldre paret i sommarstugan utanför Arboga. Åklagaren menar att utredningen är inne i ett mycket känsligt läge. ”Vi väntar på besked om tekniska analyser”, säger Jessica Wenna.

Ett stort pressuppbåd var på plats vid tingsrätten i Västmanland under fredagseftermiddagen när de två häktningsförhandlingarna hölls.

Mannen, som var först ut, kom in i salen och täckte samtidigt sitt ansikte med händerna. Enligt SVT:s reporter på plats inne i salen såg 18-åringen skygg ut och lite överraskad över situationen. Han lyssnade intensivt på sin tolk, nekade till brott och bestred häktningen.

När mannen häktades såg han nedslagen ut. Åtal ska vara väckt senast 30 september, meddelar åklagaren. Han täckte sitt ansikte med ett vitt papper när han lämnade salen.

Kvinnan kom in i rättsalen med en grå tröja över huvudet för att dölja sig och behöll den över huvudet när hon satte sig. Först vände hon sig och tittade på åhörarna, meddelar vår reporter på plats i rättssalen. Hon bestred häktningen. Men rätten beslutade att häkta henne på sannolika skäl misstänkt för mord på sin far och mordförsök på sin mor.

”Sannolika skäl” är den högre misstankegraden, men båda nekar till brott.

Yppandeförbud råder

Åklagare Jessica Wenna säger att utredningen fortsätter brett med oförminskad styrka.

– Vi kommer att hålla nya förhör. Vi har material att analysera och vi väntar på besked om tekniska analyser, säger hon men vill inte gå in på vilket material det rör sig om.

Tingsrätten har beslutat att det råder yppandeförbud i ärendet, vilket innebär att varken åklagare eller försvarsadvokater kommer att uttala sig om utredningen eller bevisläget.

– Utredningen är inne i ett mycket känsligt läge. Det skulle kunna försvåra och skada utredningen om uppgifter kommer ut, säger Jessica Wenna.

Enligt åklagaren finns det olika bevisning mot mannen och kvinnan, vilket var anledningen till att kvinnan även häktades för anstiftan.

Hittades drunknad

Samtidigt har en förundersökning inletts om mord och grovt bedrägeri kring den 41-åriga kvinnans make, som hittades drunknad under mystiska omständigheter förra året vid samma sommarstuga utanför Arboga. Samma åklagare har hand om det ärendet.

– Det finns ingen misstänkt i drunkningsärendet. Vi har tagit del av ett ganska omfattande material från den befintliga utredningen. Vi håller på och analyserar det. Därefter kommer vi att besluta om vilka förundersökningsåtgärder som är påkallade. Det gäller även förundersökningssekretess i den utredningen, säger Jessica Wenna.

Knivattackerades i sommarstugan

Det var den 3 augusti som en 68-årig man hittades mördad i en sommarstuga utanför Arboga. Hans 63-åriga fru skadades. De attackerades med kniv när de låg och sov i den ensligt belägna sommarstugan. Paret är föräldrar till den misstänkta 41-åriga kvinnan.

Paret greps för andra gången i tisdags, denna gång på ett hotell i Trondheim i Norge. De anhölls tidigare på Arlanda men släpptes på grund av bristande bevisning. Kvinnan åkte sedan i väg till Thailand. Nu har misstankarna skärpts. Bland annat har polisen sedan förra anhållandet gjort flera viktiga fynd, bland annat har man beslagtagit en bil som är skriven på kvinnans företag.

Det misstänkta paret har förhörts in i det sista. Strax före klockan 12 i dag, begärde åklagaren paret häktade.

Kvinnan har tidigare anklagats för att ha sexuellt utnyttjat två ensamkommande flyktingpojkar på ett HVB-hem som hon drev. Den utredningen har nu lagts ned.

Tidslinje: Arbogaärendet

Visa

Augusti 2015: Den 41-åriga kvinnans make hittas död i Hjälmaren utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.

Sommaren 2016: Kvinnan utreds för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen läggs ner.

3 augusti: Kvinnans far hittas död och kvinnans mor skadad i en sommarstuga. Inledningsvis misstänks mamman för mordet, men efter några dagar klassas hon i stället som brottsoffer.

16 augusti: 41-åringen grips på Arlanda då hon försöker lämna landet. Även hennes 18-årige sambo grips. Båda anhålls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

19 augusti: Kvinnan och hennes sambo släpps fria efter beslut av åklagaren.

29 augusti: Åklagare inleder en förundersökning om mord och försök till grovt bedrägeri med anledning av den 41-åriga kvinnans makes död 2015.

30 augusti: 41-åringen och 18-åringen grips i Trondheim. Både svensk och norsk polis deltar i insatsen.

31 augusti: Åklagaren bekräftar att misstankegraden mot paret har höjts. Nu är de på sannolika skäl misstänkta för mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma. Paret förhörs i Sverige och förs till Västerås där mer omfattande förhör ska genomföras.

2 september: De två misstänkta begärs häktade, på sannolika skäl misstänkta för mord och försök till mord.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer