25 miljoner är prislappen på ombyggnationen av Viktor Larssons plats: ”Viktigt att satsa på kvalité”

Publicerad

Nu ska Viktor Larssons plats framför Växhuset i Västerås byggas om. Platsen kommer få mer grönska, fler sittplatser, en scen och en lekplats. Hela ombyggnationen kommer att kosta 25 miljoner kronor och beräknas vara klar hösten 2020.

Beslutet togs idag i tekniska nämndens arbetsutskott på kommunen. Planen är att redan inkommande vecka, börja spärra av och förbereda inför ombyggnationen. 

Under flera års tid har det varit en diskussion om att bygga en central lekplats i staden och nu är platsen spikad. 

– Det är den bästa platsen. En plats där många barn och unga rör sig, vilket gör platsvalet naturligt, säger Anna Thunell (MP), ordförande tekniska nämnden.

Illustration över Viktor Larssons plats. Foto: Västerås Stad

10 miljoner dyrare än från början

Hela kalaset kommer kosta 10 miljoner mer än vad det var beräknat från början. Det eftersom den första konsultkalkylen var för låg. Det innebär att hela ombyggnationen inklusive marksanering och projektering landar på 25 miljoner kronor. 

 – Det är jätte mycket pengar, det kan jag inte sticka under stolen. Trots det är det viktigt att satsa på kvalité och göra allt ordentligt, istället för att behöva göra om allt om 10 år, säger Anna Thunell (MP). 

Något som satsats extra på är tillgänglighet. Främst genom att trappan till Växhuset kommer försvinna, men även göra så att alla kommer kan se scenen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer