28-åringen under förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt tillsammans med sin advokat Thomas Carlstedt. Foto: Jenny Berggren

28-åringen döms till livstids fängelse - kvinnan våldtogs innan hon knivmördades

Publicerad

På fredagsförmiddagen kom domen mot den man som varit häktad i över fem månader för mordet på en kvinna i 30-årsåldern i en gångtunnel i Fagersta. Han döms till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt.

Advokat Thomas Carlstedt har försvarat 28-åringen under rättsprocessen och var den som meddelade honom domen på fredagsförmiddagen.
– Med tanke på omständigheterna kan vi inte säga att domen kom som en överraskning för mig och min klient. Jag har inte hunnit  gå igenom den med honom men känslan jag fick när vi pratade var att han lutar åt att inte överklaga, säger Thomas Carlstedt.

Den morddömde mannen hoppades få ett tidsbestämt straff men

Rådman Karl-Åke Persson var på plats i Västmanlands tingsrätt när domen delades ut. Tillsammans med de andra i rätten har han förutom livstidsdomen kommit fram till att ge de anhöriga 80 000 kronor var i skadestånd. Det är en summa som ligger 20 000 kronor över det normala för mord. Han förklarar skadeståndet såhär:
 - Det är ett exceptionellt grymt mord och målsägandena har beskrivit sitt lidande under den här processen, ett lidande som vi menar ligger över det som är praxis, säger Karl-Åke Persson.
 

Det var den 27 juli 2018 som 28-åringen tillsammans med en minderårig pojke stannade kvinnan i en gångtunnel i Fagersta. Därefter våldtog den minderårige pojken henne två gånger innan 28-åringen knivskar henne i halsen. Hon lämnades att förblöda och levde fortfarande när en cyklist hittade henne och larmade polisen. När den första patrullen kom till platsen hade kvinnan avlidit.

Ett omfattande utredningsarbete

Ganska snart riktades misstankarna mot 28-åringen som under de första förhören nekade till brottet. Polisen och socialtjänsten hade också kontakt med den minderåriga pojken. Bevismaterialet mot 28-åringen växte och snart erkände han brottet och har sedan dess varit samarbetsvillig. Under huvudförhandlingen berättade han detaljerat vad som hänt.

Har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen visade att 28-åringen inte lider av några allvarliga psykiska störningar. 
Däremot har han fått en diagnos under tiden som han suttit häktad.
– Han har fått bekräftat att han har någon typ av diagnos. Han har en psykisk och social störning men den är inte så allvarlig att det föreligger fängelseförbud, säger Thomas Carlstedt.
 
Kvinnans mamma och dotter var först att hämta ut domen i rätten. Livstidsstraffet togs emot med lättnad.
De får också ett skadestånd på 80 000 kronor var.
 

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reportern förklarar: Så gick det till när kvinnan våldtogs och mördades – enligt förundersökningen Foto: SVT grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer