Både Rodde Vera och Martin Larsson har sprungit många gånger tidigare upp för Skrapans trappor. Foto: Melker Blomberg/SVT

30 varv i Skrapan motsvarar Kebnekaises höjd: ”Man känner hjärtat slå”

Uppdaterad
Publicerad

Dygnet runt, under totalt 144 timmar, kommer det vara personer som springer upp för trapporna i Skrapan i Västerås och sedan åker ner med hissen.
– När man kommer högst upp, känner man hjärtat och lungorna slå, säger Rodde Vera som är arrangör.

Att springa 30 varv i Skrapan motsvarar Kebnekaises höjd och 126 varv motsvarar Mount Everest höjd. Enligt arrangörerna finns det personer som ger sig på att springa allt från Kebnekaise till Mount Everest. 

På tisdagsmorgonen hade insamlingsbössan “Skrapan 144 timmar” fått ihop 57 500 kronor.

– Vår dröm var att samla ihop 20 000 kronor, men det har passerat. Så här mycket trodde vi inte att det skulle bli, säger arrangören Rodde Vera.

Alla 144 timmar är indelade i pass där några personer åt gången får springa uppför Skrapans trappor. Enligt arrangörerna är de förvånade över att passen som är tidigt på morgonen snabbt bokats upp. De pass som är svårare att få att gå åt är de mellan 24.00-03.00. 

– Det ska bli intressant att se hur många varv vi får ihop, målet är att under 144 timmar ha rörelse i Skrapans trapphus, säger Martin Larsson, arrangör.    

I klippet får  du se när SVT:s reporter testar att springa upp för alla Skrapans trappor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikhjälpen Västerås

Mer i ämnet