Eva Favaro, kommunikationschef på Vafab Miljö berättar om beslutet som förändrat sopsorteringen i Västmanland. Foto: Caroline Slotte/SVT

Sopsäcksstopp minskade förbränningen med 3 100 ton

Uppdaterad
Publicerad

I maj 2018 började VafabMiljö säga nej till fyllda sopsäckar på återbruken. Förändringen har inneburit att energiutvinningen från återbruken minskat med 40,5 procent. Eva Favaro, kommunikationschef på Vafab Miljö menar att man idag sorterar mera i och med beslutet.

Anledningen till förbudet mot sopsäckar var att minska felsorteringen, och på så vis få mer av det som slängs att gå till återanvändning. Innan satsningen startade togs kategorin “Brännbart” bort och ersattes med “Tapeter, takpapp, gummi”.

Motsvarar 520 savannelefanter

Det i sin tur har gjort att avfallet som tidigare skickats från återbruken till energiutvinning har minskat med 3 100 ton. Eller motsvarande 520 savannelefanter, som Vafab själva jämför det.

– Tidigare slängdes allt från sopor från kräftkalas till blöjor i containern som hette ”Brännbart”, i dag sorteras allt istället korrekt, säger Eva Favaro som är kommunikationschef på Vafab Miljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer