Enligt Socialstyrelsen klassificeras hemlöshet i fyra kategorier. Foto: TT

60 akut hemlösa i Västmanland – bara 42 härbärgesplatser

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Västmanland finns flera härbärgen och hundratals hemlösa. Enligt Socialstyrelsen finns det fyra kategorier av hemlöshet, som kommunerna i länet använder sig av när man kartlägger hemlöshet.

För att ta reda på hur det ser ut med hemlösheten skickade SVT Västmanland ut en enkät till alla kommuner i länet. Nio av tio kommuner svarade. Enkäten fokuserade på den akuta hemlösheten, det vill säga personer som är uteliggare eller övernattar på härbärgen. 

I fyra kommuner, Västerås, Surahammar, Hallstahammar och Fagersta, finns härbärgen. I Västerås finns det tre härbärgen, medan övriga kommuner har ett var. På härbärgena i Fagersta och Hallstahammar finns det sex platser, medan det i Surahammar finns tre.

59 akut hemlösa i Västmanland

På vissa av härbärgena är platserna uppdelade på kvinnor och män. Det enda härbärget som tillåter att män och kvinnor sover ihop är Pingstkyrkans nyöppnade härbärge i Västerås där det finns tio platser.

Totalt i länet finns det 60 personer som är akut hemlösa, men räknar man ihop hemlösa inom alla kategorier blir de betydligt fler. I Västerås, till exempel, fanns det 27 akut hemlösa 2018, medan siffran för hemlösa inom alla kategorier var 569 personer.

Arboga – Inget svar. 

Fagersta – 2 personer. 

Hallstahammar – Cirka 10 personer. 

Kungsör – 8 personer. 

Köping – Inga akut hemlösa. 

Norberg – Inga akut hemlösa. 

Sala – 1 person. 

Skinnskatteberg – 8-10 personer.

Surahammar – 2-4 personer. 

Västerås – 27 personer. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer