De senaste åren har antalet hemlösa minskat i Västerås, men är fortfarande alarmerande, menar Christina Persson,utvecklingsledare på Västerås Stad. Foto: TT/ SVT

Antalet hemlösa i Västerås har minskat – fortfarande alarmerande

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det blivit färre hemlösa i Västerås, men trots det menar Christina Persson på Individ- och familjeförvaltningen att antalet hemlösa är alarmerande.
– Vi försöker hjälpa till så gott vi kan, säger hon.

Bland kommunens insatser för att hjälpa hemlösa finns projektet Bostad Först. Projektet omfattar i dagsläget tolv lägenheter, och enligt Christina Persson, som är utvecklingsledare på Individ- och familjeförvaltningen i Västerås, är förhoppningen att lägenheterna ska bli fler på sikt.

För att få en Bostad Först-lägenhet ska personen i fråga uppfylla vissa kriterier.  

– Personen ska vara i behov av en lägenhet och klara av att betala hyra. Hen ska inte störa grannar och inte ha sönder något, säger hon.

”Vi försöker hjälpa så gott vi kan”

Utöver projektet Bostad Först driver kommunen två härbärgen dit man kan vända sig ifall situationen är akut. För att få övernatta på härbärge behövs inget biståndsbeslut.

Det finns även möjlighet att vända sig till kommunens bostadssociala enhet för att få hjälp. 

– Vi försöker hjälpa till så gott vi kan. Om man blir hemlös ska man ställa sig i bostadskö och för att få ett tillfälligt boende ska man kunna visa på att man gjort så mycket man kan, säger Christina Persson.

Svag minskning av antalet hemlösa

Varje år görs en kartläggning av hur många hemlösa det finns i kommunen. Kartläggningen för 2019 är inte klar än, men 2018 var det 27 personer i Västerås som antingen var uteliggare eller bodde på härbärge. Enligt Persson är det en svag minskning jämfört med tidigare år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer