Länsstyrelsen i Västmanland vill uppmärksamma föräldrar och andra vuxna på att tonåringar ofta exponeras för alkohol vid skolavslutningar och lov. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett annorlunda sommarlov väntas – här är Länsstyrelsens uppmaning till tonårsföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

I och med coronaviruset kommer sommarlovet i år bli annorlunda. Därför vill Länsstyrelsen höja ett varningens finger till tonårsföräldrar.

– En stor skillnad i år är att kalasen sker helt okontrollerat och då behöver vi vara med på banan, säger Lena Nyman, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Västmanland.

Varje år i samband med studenten går Länsstyrelsen ut med en kampanj som riktar sig mot ungdomars alkoholdrickande, eftersom de vet att många ungdomar kommer i kontakt med alkohol vid skolavslutningar och lov. Kampanjen syftar till att påminna föräldrar om att prata med sina barn om alkohol, och även andra droger.

– Det är ingenting man kan säga när man kramar om sitt barn i hallen, utan det ska kunna vara ett vardagligt prat, säger Lena Nyman, ANDT (alkohol, narkotika, dopning, tobak) samordnare på Länsstyrelsen i Västmanland.

I år ser dessutom problematiken annorlunda ut. I och med coronaviruset har de arrangerande studentfesterna ställts in och sommaren väntas präglas av social distansering och restriktioner.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen i Västmanland att polisen på flera håll i landet har vittnat om att det varit stökigt ute då många aktiviteter för ungdomar har ställts in på grund av covid-19. Samtidigt rör sig också färre vuxna ute på kvällarna.

– Vi vill påminna föräldrar och vuxna om att vi ska vara rädda om våra tonåringar. De klarar inte riktigt av att handskas med det här själva, de vet inte hur mycket de tål och så vidare, säger Lena Nyman.

Ungdomar vill att föräldrar pratar om alkohol

Länsstyrelsen hänvisar samtidigt till en undersökning som Systembolagets fristående dotterbolag IQ har gjort, som visar att 9 av 10 ungdomar mellan 14 och 17 år vill att föräldrar ska prata med dem om alkohol.

– Vi vuxna ska prata med våra barn om alkohol och droger. Vi vuxna ska inte langa alkohol. Vi ska lägga oss i, bry oss om och försöka ta reda på vad de ska göra och var de ska vara. Se till att tonåringarna och deras kompisar hänger ihop, så att ingen hamnar i olycka, säger Lena Nyman.

– Det blir en annorlunda sommar, som naturligtvis påverkar våra ungdomar lika mycket som oss vuxna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.