Mygga Foto: TT

Nu sprids myggplågan i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den beryktade översvämningsmyggan är på framfart i Sverige. Nedre delarna av Dalälvsområdet har tidigare varit hårt ansatta av blodsugaren – som nu kan vara på väg mot Västmanland och Västerås.

– Vi har hittat den på några ställen i närheten av Västerås men vi har inte haft möjligheten att titta närmare på det, säger myggforskaren Jan Lundtröm.

Översvämningsmyggan är till skillnad från sina andra blodsugande fränder en extremt aggressiv insekt.

– Den flyger inte runt och undersöker innan den landar utan den flyger bara rakt fram – landar på huden och sticker till, berättar Jan Lundström.

Är på framfart

Myggplågan har under en tid drabbat bland annat nedre Dalälvsområdet och i Sala hade man för några år sedan stora problem. Nu ser det ut som att översvämningsmyggan är på framfarten.

– Den blir allt vanligare, den har en otrolig förmåga att sprida sig och det har att göra med förändringar i klimatet, säger Jan Lundström.

För att översvämningsmyggan ska trivas krävs varma sommardagar och kraftiga regn, en väderlek som ser ut att bli allt vanligare.

– Det är ju det klimatet vi går mot och översvämningsmyggan älskar det. Under bra förhållanden kläcks det otroliga mängder av just den här myggan, betydligt mycket fler än någon annan stickmygga.

90.000 – på en natt

För att ta reda på hur illa myggproblemet är använder man sig av myggfällor som får stå över natten. På platser där det är mycket mygg brukar det fångas omkring 2-2.500 myggor – på platser där översvämningsmyggan finns blir siffrorna blodisande.

– Vi har haft tillfällen där omkring 90.000 myggor fångats under en fällnatt, säger Jan Lundström.

Om två till tre veckor bedömer man att översvämningsmyggorna kommer att börja kläckas rejält.

Hur kan man skydda sig mot dem?

– Det är inte mycket man kan göra. En del har försökt med gasoldrivna myggfångare men det fungerar inte. På en större skala kan man använda biologiska bekämpningsmedel som man sprider ut med helikopter.

Varför är just den här myggan så aggressiv?

– Ingen vet riktigt men det kan ha med konkurrens att göra. Kläcks det miljardtals med myggor på samma ställe så kan konkurrensen om näring leda till att de sticker först och frågar sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.