Oskar Bruno destillerichef Agitator Whisky Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Destilleri i Arboga innovativ uppstickare på whiskymarknaden

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har den första spriten från destilleriet Agitator i Arboga lagrats på fat i tre år. Därmed får produkten enligt gällande regler kallas whisky. Och tanken är att verksamheten ska expandera.

Nu vill företaget slå sig in på en whiskymarknad, där det råder hård konkurrens. Både från en rad nya svenska destillerier, och från andra whiskytillverkare runt om i världen, inte minst från Skottland.

– Vårt tänk skiljer sig väldigt mycket från hur man gjort tidigare och framför allt hur man gjort i Skottland, säger Oskar Bruno destillerichef Agitator Whisky.

Vill expandera

Produktionen sker i en anläggning som tillverkar råspriten i vakum, något som minskar energiåtgången och påverkar slutresultatet. På destilleriet i Arboga jobbar idag tre personer med själva produktionen. Men anläggningen har kapacitet att femdubblas och tanken är att expandera verksamheten.

– Vi kommer att expandera och tanken är att vi ska bli ett större företag med tiden, så finns det ett sug efter vår produkt så kommer vi kunna möta det, säger Oskar Bruno.

Nytänkande

En genomgående filosofi för produktionen är att de vill hjälpa till att utveckla whisky som produkt.

– Man vill ju bli störst och bäst, men det är ju en lång väg dit och det viktiga för oss är att kunna visa att vi kan producera whisky på ett hållbart sätt och med nya tekniker, säger Oskar Bruno.

Se hur destilleriet i Arboga ser ut från insidan i klippet ovan, och hör destillerichefen om framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.