Foto: Polisens förundersökning, TT

Åklagare utsatt för dödshot

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig man från Kungsör åtalas för att ha dödshotat en åklagare och hennes barn. Orsaken: Han ville hämnas för att åklagaren satt dit honom.

Det var i somras som åklagaren fick en vänförfrågan på Facebook. Hon kände inte igen namnet och gick in på hans profil för att se om de var någon hon kände till utseendet.

Det gjorde hon inte. Däremot fick hon se flera hot riktade mot sig själv och sina barn, bland annat att han skulle ”ta dem”.

37-åringen hade också lagt ut en bild på en gravsten och skrivit ”inför döden är vi alla lika”.

Lyckades spåra kontot

På facebooksidan fanns också sexuella anspelningar riktat mot åklagaren.

Polisens it-tekniker lyckades spåra personen bakom Facebook-kontot och han hämtades in till förhör. I mannens trapphus noterade poliserna klotter på väggen, bland annat en ritat kort med en polismans namn under.

Efter förhör blev han anhållen av åklagare och senare häktad av tingsrätten.

Nekar till brott

37-åringen åtalas nu för övergrepp i rättssak, hot mot tjänsteman, sexuellt ofredande och våldsamt motstånd mot de poliser som hämtade in honom till förhör.

Han nekar till brott.

37-åringen är tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak sedan han hotat anhöriga och andra myndighetspersoner. Straffet då blev rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.