Kammaråklagare Jessica Wenna. Foto: TT

Åklagaren om misstänkta tvångsgiftet: Det rör sig om äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Två föräldrapar häktades i dag på sannolika skäl, alltså den starkare misstankesgraden, misstänkta för äktenskapstvång. För ett halvår sedan ska föräldrarna ha tvingat sina ungdomar, 16 och 17 år, till giftermål. Anhöriga menar att det inte rör sig om äktenskap.

Det ena föräldraparet som häktades idag kommer från Västerås. De andra föräldrarna kommer från Södertälje. Enligt åklagaren har de förmått sina respektive barn att gifta sig med varandra.

Brottsrubriceringen är äktenskapstvång genom utnyttjande av utsatt belägenhet.

tvångsäktenskap

– Den som gifts bort går med på det men i Sverige är det förbjudet för personer under 18 år att gifta sig, säger kammaråklagare Jessica Wenna.

Åklagaren sparsam med kommentarer

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västmanland var det en anonym polisanmälan som gjordes mot föräldraparen.

– Jag kan inte kommentera utredningen ytterligare, säger Jessica Wenna.

Föräldrarna nekar till brott. Flera anhöriga var på plats under häktningsförhandlingarna och stundtals var det stökigt. Domaren fick flera gånger säga till de anhöriga att de inte fick prata med de misstänkta varken före, under eller efter förhandlingen.

Polisens bevis: En vit aftonklänning

Att paren häktades väckte missnöje bland de anhöriga. Enligt dem handlar det inte om något äktenskap.

– Det har hållits en fest för ungdomarna, bara för att fira att de är pojk- och flickvän. I vår kultur har man det för att visa att man respekterar de äldre. Flickan hade en vit aftonklänning på sig, men enligt polisen var det en bröllopsklänning, det är deras bevis. Hade det varit bröllop hade vi varit mellan 400 och 500 där, nu var vi 60-70, alltså bara närmaste familjen.

Utredningen fortsätter och senast den 27 oktober måste åklagaren väcka åtal.

LÄS MER: Fyra anhållna för misstänkt äktenskapstvång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tvångsäktenskap

Mer i ämnet