Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Karolin Hellsberg om tystnadskulturen i utredningen av mordet på Bäckby: ”Det har gjort att personer har gått fria som kanske hade kunnat dömas.” Foto: Fredrik Gustafsson/SVT

Åklagaren: ”Tystnadskultur hindrade utredning om Bäckbymord”

Uppdaterad
Publicerad

En utbredd tystnadskultur påverkade utredningen av Bäckbymordet negativt. Det menar åklagaren Karolin Hellsberg, som tror att målet nu går vidare till hovrätten.

– Det var en ren avrättning i ett bostadsområde, som gjorde många rädda, säger hon.

Polisen förhörde 600 personer i den omfattande utredningen av mordet på en 20-åring på Bäckby 2022. Det framgår i domen att flera av vittnena som förhördes har ändrat sin historia i tingsrätten. Åklagare Karolin Hellsberg tror att det beror på både rädsla och en rådande tystnadskultur.

– Det kan ha påverkat målet på så vis att personer som skulle kunna dömas inte har gjort det, säger hon.

”En ren avrättning i ett bostadsområde” – starta videon för att höra åklagare Karolin Hellsberg om svårigheterna med att utreda Bäckbymordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.