Hovrätten ändrar domen – man frias för mord på Bäckby

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt frikänner den man som i tingsrätten dömdes till 16 års fängelse för ett mord på Bäckby i Västerås. Den man som i tingsrätten dömdes till 8 års fängelse för mord får sitt straff kortat till 6 år och 6 månaders fängelse.

Det var i november 2022 som en 20-årig man sköts till döds i ett bostadsområde på Bäckby i Västerås. I oktober förra året dömdes två män i Västmanlands tingsrätt.

Två andra männen friades i tingsrätten, men de döms nu av hovrätten för grovt vapenbrott till 1 år och 10 månaders fängelse, respektive ungdomsvård.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Den 19-åring som dömdes till 16 års fängelse i Västmanlands tingsrätt frias av hovrätten. Det är klarlagt att mannen var på brottsplatsen, men hovrätten tycker inte att bevisen är tillräckligt starka för att döma honom för delaktighet i mordet.

Den 18-årige skytten döms för mord men får sänkt straff till 6 år och 6 månaders fängelse på grund av så kallad ungdomsrabatt. Han var 17 år vid mordtillfället.

– Jag kan konstatera att det här har kommit till ett avslut. Det är bra för alla inblandade, särskilt de anhöriga, säger Karolin Hellsberg, åklagare.

Ett motiv till dådet kan ha varit att kriminella på Bäckby kände sig utmanade av den nyinflyttade 20-åringen. Han ska också ha varit inblandad i en händelse där en vän till flera av de tilltalade blev knivhuggen i benet, enligt åklagarens utredning.

60 sekunder: Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I november 2022 skjuts en ung man till döds på Bäckby. I videon får du en sammanfattning av fallet på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Mer i ämnet