Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Båda sidorna skulle vinna på att närma sig i diskussionerna om tillträdesförbudet, enligt åklagaren. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Åklagaren om tillträdesförbudet i butiker: ”Finns en viss okunskap”

Publicerad

Bara 13 procent av ansökningarna om tillträdesförbudet i Västmanland godkändes under det första året. Under 2022 minskade även antalet ansökningar.

– När vi tittar på ett ärende, tittar vi på samtliga omständigheter, säger åklagaren Joel Teran.

För att kunna godkänna ett tillträdesförbud i en butik behöver åklagarmyndigheten se en koppling mellan butiken och risken för fortsatt brottslighet. Detta skiljer sig från bedömningar som görs vid idrottsanläggningar, trots att det i praktiken är samma lag.

– Där är brotten oftast allvarligare och det finns en koppling, att man har ett lag man hejar på eller att det är ens hemmaarena.

Både branschorganisationen och flera butiksägare efterlyser en större enlighet gällande lagen.

– Enligheten tror jag finns men det som saknas här är kunskapen. De vet inte vad vi grundar våra beslut på. Får man ett avslag, ta kontakt med åklagaren och fråga om beslutsmotiveringen, säger Joel Teran.

I klippet berättar åklagaren om hur de arbetar med lagen om tillträdesförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.