Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Stanell var tidig med att ansöka om tillträdesförbudet när det kom. Tre fulla pärmar och två år senare har hon fortfarande inte fått en endaste godkänd. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Handlarens frustration – svårt att porta tjuvar från butiken: ”Får jag avslag igen bryter jag ihop”

Publicerad

Under våren 2023 kommer nästa rapport från Svensk Handel om hur tillträdesförbudet fungerat i landets butiker. Men redan under det första året märkte man av en väldigt låg andel godkända ansökningar. Bara i Västmanlands län nekades nästan nio av tio ansökningar, 87 procent.

Cecilia Stanell hade höga förväntningar på lagen när den infördes och trodde den skulle bidra till en tryggare arbetsplats.

– På mina fem år som egenföretagare har jag tre pärmar av anmälningar. Tre av dem har lett till fällande dom, säger hon.

Cecilia har just nu ansökt om ett nytt tillträdesförbud för en person som begått upprepade stölder i hennes butik och skapat oro bland hennes personal. Nu väntar hon på beskedet.

Får hon ett avslag igen kommer hon bryta ihop berättar hon.

– Då är det svart på vitt att det inte fungerar.

Hör henne berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.