Den beslagtagna cannabisen och delar av Subutex-beslaget. Foto: Ur polisens förundersökning

Åkte på lägenhetsbråk – upptäckte cannabisodling

Publicerad

Polisen larmades till ett pågående bråk i lägenhet – när de kom fram upptäckte de en cannabisodling. Ytterligare narkotika hittades – drygt 4.000 Subutextabletter – och 72.000 kronor i ett kassaskåp.

Nu åtalas en 33-årig man och en 43-årig kvinna för grovt narkotikabrott.

– Gränsen för grovt narkotikabrott avseende Subutex går vid 600, säger assistentåklagare Tobias Ekelund.

Ur ett mängdresonemang motsvarar fyndet grovt brott nästan sju gånger.

Narkotikan skulle säljas vidare

Marknadsvärdet på en tablett ligger på mellan 200 och 400 kronor beroende på tillgången, enligt polisens beräkningar som finns i förundersökningen. I lägenheten fanns också drygt 800 gram cannabis, enligt beräkningar värt mellan 80.000 och 97.000 kronor.

Enligt åklagaren var narkotikan till för att säljas.

Det var i augusti som polisen larmades till en lägenhet på Hammarby i Västerås. Väl inne i lägenheten upptäckte polisen cannabisodlingen.

Nekar till grovt narkotikabrott

Vid husrannsakan hittades odlingstält, ventilation, lampor, krukor, växtnäring och hampafrön.

Paret nekar till grovt narkotikabrott. Kvinnan har sagt att cannabisodlingen var hennes egen, att det var för eget bruk och att när polisen kom hade hon odlat i cirka fyra veckor. Även mannen har sagt att cannabisodlingen var hans.

Inledningsvis, när de greps, tog 33-åringen på sig allt och sa att kvinnan var oskydlig. Vid senare förhörstillfälle ville han inte kännas vid att han erkänt brott.

Köpte hus

Ingen av dem känner heller till pengarna som låg i kassaskåpet.

Under utredningen upptäckte polisen att kvinnan köpt ett hus i  Värmland för närmare 285.000 kronor.  Kvinnan tog inget banklån till det, utan säger att hon lånat pengar av vänner hon inte vill namnge.

Det huset vill åklagaren ska förverkas då det antas att ”egendomen utgör utbyte av brottslig verksamhet” enligt åtalet.

Den 19 oktober ställs paret inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer