Foto: TT

Äldre – en riskgrupp i värmeböljan

Uppdaterad
Publicerad

De höga temperaturerna innebär en hälsorisk för äldre och många behöver extra tillsyn och stöd i värmen.

I Västerås kommun har den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Håkan Falknäs tagit fram en handlingsplan som äldreboenden, servicehus och gruppboenden ska följa vid en värmebölja.  

– Det handlar om att se till att de äldre får i sig vätska, att försöka hålla en låg temperatur inomhus och att ta det lugnt med fysiska aktiviteter, berättar Håkan Falknäs.

Håkan Falknäs har en regelbunden kontakt med cheferna på boendena för att se till att de följer de riktlinjer som finns, ett arbete som påbörjades redan i maj. Den största utmaningen i värmeböljan är dock de äldre som inte bor på servicehus eller äldreboende. 

– Där är det otroligt viktigt att anhöriga tittar till. Att man ringer och besöker farmor eller mormor som sitter själv i en lägenhet, säger Håkan Falknäs.

Även dementa personer behöver extra tillsyn och stöd, då de inte alltid själva tar sig för att dricka vatten exempelvis. Det är viktigt att personalen håller dem i skugga och serverar grönsaker och frukt, som innehåller mycket vätska.

Extra tillsyn

På Skallbergets servicehus har man satt in personal som har som uppgift att gå runt mellan lägenheterna och se till att de äldre mår bra och att de får i sig tillräckligt med vätska. 

– Våra kunder är olika mycket självgående. En del behöver mycket hjälp i värmen. Personalen drar ner persienner, lägger blöta handdukar och bjuder på vatten, säger Shiaou Pourghobad, föreståndare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.