Västerås stad har köpt in läsplattor till äldreboenden för att de boende ska kunna ha digitala möten med anhöriga för att bryta ensamheten. Foto: Melker Blomberg/SVT

Äldre mer isolerade under coronapandemin – digitala lösningar ska bryta ensamheten i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I Västerås har kommunen skyndat på digitaliseringen inom äldrevården för att bryta ensamheten hos de äldre. Det handlar om digitala möten med släkt och vänner via läsplatta.

Mötesplatser och äldreboenden har varit stängda för besökare i cirka ett halvår för att försöka begränsa spidningen av covid-19. Det har medfört att de boende blivit mer isolerade och ensamma.

Videosamtal

I ett försök att bryta ensamheten hos de äldre ökar nu Västerås stad takten när det gäller digitaliseringen inom äldrevården. Man har bland annat införskaffat läsplattor och utbildat personal i videosamtal. Man ser även över internetuppkopplingen och tillgången till wi-fi som är ett måste om allt ska fungera.

– Det har gett en skjuts att upptäcka nya sätt att kommunicera. Inte bara via telefon utan även med video och chattar, säger Anne Almqvist, digitaliseringsstrateg på vård- och omsorgsförvaltningen Västerås stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.