Initiativet ska hjälpa äldre. Foto: Motage: Privat och Berit Roald/TT

Äldre ska få hjälp för att undvika sociala kontakter under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad ska hjälpa personer som är 70 år eller äldre under den pågående coronapandemin. Till exempel kan du ringa för att få hjälp med handlingen.

– Det finns de som inte får hjälp av olika anledningar, här tänker vi att vi kan hjälpa till, säger Mikael Lagergren, säkerhetsdirektör, Västerås stad.

Frivilliga resursgruppen har aktiverats av Västerås stad för att minska spridningen av corona. Tanken är att äldre ska kunna ringa och fråga om hjälp. Till exempel genom att gå och handla.

– Vi fattade beslutet utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att äldre personer ska minska sociala kontakter, säger Mikael Lagergren och fortsätter.

– Det finns flera lokala engagemang och det är vi jätteglada över, men vi har även sett bedrägerifall, där personer försökt lura äldre. Sådana här situationer plockar fram både det bästa och sämsta hos folk.

Målgruppen är cirka 23 900 personer i Västerås, men många kan redan få hjälp genom initiativ i bostadsgruppen, handla online, eller genom anhöriga. Med det här beslutet hoppas man fånga in de som har något annat stöd.

Behöver du hjälp ringer du till Västerås stads kontaktcenter på telefonnumret: 021-39 27 25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.