Dragbilen hann över, men släpet på det långa fordonet hamnade över spåren när bommarna gick ned. Foto: Leyla Lundqvist, privat

Långtradare fastnade rakt över spåret – sekunder från krock

Uppdaterad
Publicerad

Tillbergabon Leyla Lundqvist blev vittne till hur en långtradare, som fastnat rakt över spåret, bara var sekunder från att krocka med ett persontåg.

Det var i fredags eftermiddag som Leyla Lundqvist var på väg hem till Tillberga. Redan vid Hökåsen hamnade hon bakom konvojen med en lång långtradare med följebilar.

– Jag tänkte att den får röra sig i lugn och ro, för jag insåg när vi närmade oss spåret att den skulle behöva ta ut svängen rejält för att komma över, berättar Leyla Lundqvist för SVT Nyheter Västmanland.

Bommarna gick ner

Men snart kunde Leyla konstatera att långtradaren hade fastnat i snövallen på andra sidan vägen. Först oroade hon sig inte så mycket, utan tänkte att ”den får väl hålla på tills den kommer över”.

– Men då började det ringa och bommarna gick ner rakt över fordonet. Då förstod jag att det inte var så jättebra, säger Leyla Lundqvist, som samtidigt började filma händelsen.

– Efter ungefär en minut lyckas långtradaren komma loss, efter att ha kört med gasen i botten. Då sliter den också med sig bommarna.

På filmen syns hur personal i följebilarna springer ut och hinner få bort bommarna från spåret, innan tåget kommer.

När kom tåget?

– Det kom 15-20 sekunder senare. Att jag inte har det på film beror på att jag ville köra fram i kön av fordon som skulle över spåret. Jag hade flera fordon bakom mig, säger Leyla Lundqvist.

Det var ett vanligt passagerartåg med två vagnar som passerade.

– Det hade kunnat gå illa om långtradaren inte kommit loss.

Leyla Lundqvist har bott i Tillberga i två år. Familjen bor bara 50 meter från spåret, och ser dagligen hur många persontåg och godståg passerar.

– Jag har definitivt inte varit med om något liknande tidigare.

Hon kunde sedan se hur personal snabbt var ute med varseljackor på, för att varna trafikanter när tåg var i antågande. Samma eftermiddag reparerades bommarna, och nu finns hela på plats igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.