• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT besökte årets UF-mässa i Västmanland. Allie Botold berättar om kokboken och vilka invasiva arter du kan äta och vilka du ska undvika. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Allie, 18, vill få oss att äta invasiva växter: ”En del vet inte ens vad det är”

Uppdaterad
Publicerad

Aggressiva växter som sprider sig ohämmat kan hota naturen och din trädgård. Men hur många känner till att flera av dem är ätbara – och faktiskt anses goda?

– Vi har utvecklat tjugo recept på fyra invasiva växter, säger UF-företagaren Allie Botold, 18, i Västerås.

Parkslide, parksallat, kanadensiskt gullris och vresros anses alla vara invasiva växter enligt Naturvårdsverket. De är svåra att bekämpa, kan snabbt sprida sig i landskapet och konkurrera ut andra arter.

Varför inte samtidigt då passa på att stoppa problemen i munnen?

Mardrömsväxten parkslide

– Vi har hittat fyra invasiva växter som går att äta och har utvecklat tjugo recept på dem. En del vet inte ens vad en invasiv växt är, säger Allie Botold, som med fem klasskompisar på Hitachigymnasiet i Västerås startat ett UF-företag för att sälja sin kokbok.

Parkslide är släkt med rabarber

De har blivit inbjudna till Handelskammaren Mälardalen och blev på tisdagen en av sex finalister bland 170 företag i årets UF-mässa för Västmanland som hölls i Västerås. UF står för Ung företagsamhet och är en ideell organisation som hjälper skolelever att skapa kreativa affärsidéer.

Sedan i jul har Allie Botold och hennes vänner hunnit sälja 125 kokböcker – och här finns en hel del naturgodis.

Hur många känner exempelvis till att parkslide är släkt med rabarber? Både stjälken och bladen på skotten går fint att äta. Varför inte en kräm på parkslide, en omelett eller en paj? Smaken på stjälken beskrivs som en mild variant av rabarber.

Men se upp. Hanteras växterna fel finns risken att de sprider sig ännu mer, så det är inget du ska odla hemma. Och passa dig för lupinen – den är giftig att äta.

– Vi hoppas med vår kokbok kunna sprida information om hur man hanterar växterna, säger Allie Botold.

Starta klippet för att höra Allie berätta om invasiva arter du kan äta och vilka du ska undvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet