I Norberg har krogtätheten per invånare har ökat med 66 procent under de senaste fem åren. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Norberg ligger i topp i länet när det gäller ökningen av, därefter följer Sala med en ökning på 51 procent.
– Det är många komponenter som ligger bakom ökningen. Vi har ett annat uteätande idag och det finns så många nivåer av restauranger. Innan pizzeriorna kom på 70-talet visste vi knappt hur man gör när man går ut och det kostade så mycket, säger Inger M Jonsson, lektor på Restaurang och hotellhögskolan vid Örebro universitet, till Nyhetsbyrån Siren.
Fler restauranger i hela landet
Trenden är inte unik för Västmanland utan krogtätheten har ökat i hela landet.
– Det har hänt väldigt mycket med vår matkultur de senaste åren, säger Inger M Jonsson.
Färre krogar i fem kommuner
I fem av länets kommuner har antalet restauranger med serveringstillstånd dock minskat, bland annat i Surahammar, Kungsör och Skinnskatteberg.
Förändring i procent 2010-2015
Norberg 66%
Sala 51%
Västerås 17%
Hallstahammar 15%
Köping 12%
Fagersta -3%
Arboga -4%
Kungsör -17%
Surahammar -18%
Skinnskatteberg -20%
Statistiken har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren och gäller antalet serveringstillstånd per 10 000 invånare 15 år och äldre.
Källa: Folkhälsomyndigheten