Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på Västmanlands enda privata IVF-klinik, där överläkare Lana Joelsson bland annat berättar vilken rätt genetiska helsyskon har att känna till varandra. Foto: Gulistan Kavak

Allt fler kvinnor väljer att skaffa barn – utan att ha partner: ”Förstås är det hårdare krav”

Uppdaterad
Publicerad

På privata Västerås IVF, som har funnits sedan 2022, märks ett ökat intresse från ensamstående kvinnor som vill ha hjälp med assisterad befruktning.

– De flesta spermadonationsbehandlingar idag handlar om ensamstående kvinnor, säger verksamhetschef och överläkare Lana Joelsson.

För åtta år sedan blev det lagligt i Sverige att erbjuda ensamstående kvinnor samma rätt som par till assisterad befruktning. Sedan dess har det skett ytterligare förändringar, som har öppnat för mer avancerade metoder för kvinnor som behöver hjälp att få barn.

Nya metoder för IVF

Två sådana metoder är dubbeldonation och embryodonation, vilka blev tillåtna 2019, när kravet på att en förälder måste vara genetiskt knuten till barnet togs bort. Dubbeldonation innebär att ägg och spermier kommer från olika donatorer och embryodonation betyder att ett par eller en ensamstående kvinna som genomgått IVF donerar överblivna frysta embryon (befruktade ägg).

– Kraven för embryodonation är väldigt hårda, så det är inte många som får, det handlar om etiska överväganden, säger Lana Joelsson.

Etiska dilemman vid assisterad befruktning

All donation och assisterad befruktning innebär etiska dilemman av olika slag, som vilken ålder den blivande föräldern får ha uppnått.

– Offentliga vårdgivare brukar sätta 40 år som en gräns, medan privata vanligtvis har 45 år och det är för att matcha den naturliga åldern där mammorna blir gravida.

Det kan också handla om vem som ska välja vad, när det gäller donatorn.

– Idag är det läkaren som bestämmer, eller väljer, donator, enligt hårfärg, ögonfärg och etnisk bakgrund, men det finns andra krav och önskemål och det pågår en diskussion, så vi får se hur det blir framöver.

En konsekvens av embryodonationer kan vara att barnet har genetiska helsyskon i andra familjer.

I videon svarar Lana Joelsson på några vanliga frågor om assisterad befruktning.

Linda fick två barn på egen hand: ”Fördel att det bara är jag”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill visa mina barn att familjer ser olika ut och att det är något fint och bra”, säger Linda Johansson och spelar memory med barnen Mio och Alma. Foto: Hanna Eklund

Fertilitetsbehandlingar Ensamstående Kvinnor

I benämningen ”fertilitetsbehandling” ingår flera olika medicinska tekniker, exempelvis spermieinsemination eller provrörsbefruktning – in vitro fertilisering (IVF).

År 2020 gjorde ensamstående kvinnor i Sverige 1502 fertilitetsbehandlingar. Ett år senare var den siffran 1867.

När det gäller dubbeldonation, som blev lagligt 2019, gjordes 16 sådana behandlingar på ensamstående kvinnor 2020, av totalt 39 behandlingar. Denna siffra ökade till 37 (av totalt 76) för 2021.

Källa: Nationella kvalitetsregistret för assisterad befruktning senaste årsrapport, som gäller behandlingar startade 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.