Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken roll spelar pengar för den som väljer att donera sperma eller ägg? Vi frågade några studenter på Mälardalens Universitet. Foto: Robert Gustavsson

Studenter i Västerås positiva till att donera spermier och ägg

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge varit brist på personer som kan tänka sig att donera sperma och ägg till par eller ensamstående som vill ha hjälp att skaffa barn.

– De flesta som väljer att donera sperma är studenter, säger Lana Joelsson som är överläkare och klinikchef på Västmanlands enda privata IVF-klinik.

På Mälardalens Universitet säger sig flera av studenterna ha hört talas om att det går att donera sperma och ägg, men de känner ingen som har testat att faktiskt göra det.

– Kompisar har pratat om det, och så har jag sett på sociala medier och i tidningar, men jag har alldeles för lite information för att kunna ta ställning till om jag skulle kunna tänka mig att göra det själv, säger Mojtaba Hakimi.

Studenten Hassan Hussein tycker att det är viktigt att tänka på konsekvenserna för den som funderar på att bli spermadonator och att det är bra att barnet har möjlighet att söka upp sin donator.

– Ja, jag tycker att det ska vara upp till barnen att få veta om de vill, och samtidigt får man väl kolla om donatorn vill ha kontakt, man kanske får titta på bägge sidorna.

I videon: Vilken roll spelar pengar för den som väljer att donera sperma eller ägg? Vi frågade några studenter på Mälardalens Universitet.

REGLER FÖR SPERMIE- OCH ÄGGDONATION

Krav: För att bli godkänd som donator måste du enligt 1177.se vara frisk och minst 23 år gammal. För kvinnor är den övre åldersgränsen 36 och för män 45 år.

Pengar: Ersättningen ser lite olika ut, men män får ungefär 500-600 kronor vid varje tillfälle, medan kvinnor får mellan 8000 och 12000 kronor för en äggdonation.

Anonymitet: I Sverige får donatorn ingen information om eventuella barn, men barnet har rätt att få veta sitt genetiska ursprung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.