Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill visa mina barn att familjer ser olika ut och att det är något fint och bra”, säger Linda Johansson och spelar memory med barnen Mio och Alma. Foto: Hanna Eklund

Linda fick två barn på egen hand: ”Fördel att det bara är jag”

Uppdaterad
Publicerad

Under många år trodde Linda Johansson i Kungsör att längtan efter barn och en relation var lika starka, men en dag stod det klart för henne att den ena önskan var större än den andra.

– Då ställde jag mig i kö för att skaffa barn på egen hand, säger hon.

På grund av lång väntetid i Sverige valde Linda Johansson att åka till Danmark för att få en spermiedonation och påbörja processen som har resulterat i två barn, Mio och Alma.

– Många drömmer om att träffa den stora kärleken och skaffa barn och leva lyckliga i alla sina dagar, men i verkligheten går folk ofta isär och tvingas ha sina barn varannan vecka, och det är en av fördelarna med att vara självstående som jag kallar det, säger hon.

Hur pratar du med barnen om det här?

– Jag har pratat med dem sedan de var nyfödda och med hjälp av böcker och lekar går det att förmedla budskapet att alla familjer ser olika ut och att inga konstellationer är bättre eller sämre, säger Linda Johansson, som också driver en facebookgrupp för kvinnor som har valt att bli mammor på egen hand.

– Från början trodde jag nästan att jag var ensam i det här, men nu är vi fyra tusen medlemmar, så det har visat sig att intresset är stort.

Vad säger du om att män inte har samma möjligheter?

– För kvinnor finns den fördelen idag, att det går att bilda familj på egen hand, och det kan kännas orättvist gentemot männen som inte har samma biologiska förutsättningar, men jag unnar också kvinnor det, vi kvinnor stöter på andra orättvisor i vårt liv.

Starta klippet ovan för att följa med hem till Linda och se hur vardagen ser ut med de två barnen Mio och Alma.

Allt fler kvinnor skaffar barn utan att ha partner: ”Är hårdare krav”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på Västmanlands enda privata IVF-klinik, där överläkare Lana Joelsson bland annat berättar vilken rätt genetiska helsyskon har att känna till varandra. Foto: Gulistan Kavak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.